Кметът на Варна Иван Портних е с повдигнато обвинение, потвърдиха от Окръжната прокуратура във Варна.

То е заради казуса с канализационната тръба под Варненското езеро, с която имаше серия от аварии въпреки дадените големи средства за ремонти.

Разследването се води от следователи от Националната следствена служба. Кметът на община Варна не е задържан.

Тепърва ще се преценява от наблюдаващите прокурори дали да бъде поискано отстраняването му от поста.

Коментарът на Портних дойде под формата на изявление от Общината. „Г-н Портних ще продължи да оказва съдействие на всички компетентни институции по казуса и е уверен, че българският съд ще установи неговата невинност“ се казва в изявлението.

„В продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и със своите действия, съобразно правомощията си, е положил всички усилия да предоотврати замърсяване във Варненското езеро“, се посочва още в съобщението на общината.
Отходният водопровод на Аспарухово е изграден през 2009 г. с 5 милиона евросредства от Министерство на околната среда и водите.

По проект той е трябвало да бъде вкопан под дъното, за да не бъде увреждан от кораби. Предполага се обаче, че през 2019, когато Портних вече е кмет, точно кораб къса тръбата и до пролетта на 2020 г. тя излива тонове отпадни води в езерото и залива на Варна. Тогава общината започва ремонт, за който твърди, че трябва да бъде поет от екоминистерството. Следват още няколко аварии.

От прокуратурата не дават подробности по обвинението.

Миналата година бившият председател на варненския общински съвет, сега депутат от БСП, Борислав Гуцанов подава сигнал за нарушения както с изграждането на съоражението, така и с процедурата, по която общината е възлага ремонта му. „Трябваше да се смени властта, за да се стигне до тук, за да се разбере, че обществените поръчки правени от ГЕРБ и общините и в държавата бяха абсолютно непрозрачни. Тази тръба стана като нарицателно за тези безобразни обществени поръчки и нарушения на които всички бяхаме свидетели“, каза Гуцанов.

За bTV адвокатът на Иван Портних Бранимр Балачев обясни, че кметът ще дочака делото без мярка за неотклонение.