Вече 300 дни във Варненското езеро се излизват силно замърсени води заради аварията с тръбата за отпадни води. Преди броени дни обаче прокуратурата съобщи, че образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива.

25 водещи експерти в различни ведомства са одобрили проекта за полагането на тръба, която да отвежда отпадните води на двата края на варненското езеро.

Снимка: btvnovinite.bg

Тръбопроводът, който трябваше да минава под Варненското езеро, е изграден през 2011 г. по програма ИСПА от Министерството на околната среда и водите с европейски пари.

Стойността му е над 5 млн. евро, а предназначението - да отвежда отпадните води от кварталите Галата и Аспарухово в пречиствателната станция в Тополи. По проект трябва да е положен на 22 метра под повърхността на водата, което означава, че трябва да е вкопан поне на 4 метра под дъното.

През август миналата година тръбопроводът е разкъсан, а в езерото започват всекидневно да се изсипват хиляди кубици отпадни води. Информацията стана публична чак тази пролет.

„В крайна сметка едва декември месец установихме, че има скъсан тръбопровод и се оказа, че той е скъсан от кораб“, обяснява Валентин Вълканов, директор на ВиК – Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Институциите са си подхвърляли горещия картоф, така да се каже. Г-н кметът си е замълчал по време на предизборната кампания. Защо нас гражданите никой не ни е уведомил?!“, смята обаче общинският съветник Стела Николова.

Това породи въпроса как корабът е достигнал до тръбата, ако тя наистина е била на 4 метра под дъното.

„Не знам каква е логиката аз чух много разсъждения по тоя въпрос кое е накарало кораба да го скъса. Не знам, то дъното е почти тиня“, казва Валентин Вълканов.

25 души - членове на специална междуведомствена комисия са подписали протокол от 6 декември 2011 г., който удостоверява че тръбата е положена 4 метра под дъното на езерото и е готова за експлоатация.

Документите са получени от журналиста Спас Спасов по Закона за достъп до обществена информация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сами можете да видите, че във водата се е образувал остров от земната маса, която е изкопана от дъното, за да бъде вкопана тръбата. А според приемно предавателния протокол и решението за ползване това полагане пред 2009 и 2012 г. е станало чрез така наречения земснаряд „Струма“. Това е едно съоръжение, което със силна водна струя издухва на практика част от земната маса на дъното и така полага тръбата в този улей, който се образува. Само, че 3-ма специалисти, с които аз разговарях казаха, че с подобна технология могат да бъдат поставени само кабели“, казва Спасов.

Сред подписалите протокола са й четирима представители на министерството на околната среда и водите. bTV се опита да се свърже с отговорните институции и фирми - всички те отказаха коментар под еднакъв предлог:

Снимка: btvnovinite.bg

„Към момента Окръжната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за замърсяване на Варненското езеро с отпадни води след авария на подводен напорен тръбопровод. Предвид това МОСВ няма да коментира темата до приключване на съдебната фаза“.

Снимка: btvnovinite.bg

Разливът продължава вече 10 месеца. През май в района на езерото започва да се наблюдава бурен цъфтеж на планктон, който изменя цвета на водата. Проверките на Басейновата дирекция показват замърсяване с органични вещества.

Снимка: btvnovinite.bg

„И понеже са на повърхността на водата, те вземат за своите жизнени нужди кислорода. А всички организми, които са отдолу, те изпадат в недостиг на кислород – риби, раци и всякакви други живи твари. Така стана ясно че никой не знае или поне не иска да каже, че тръбата е вкопана или не както е било заложено по проекта й“, обяснява тогава екологът Илиян Илиев.

Сонарна снимка публикувана във вестник „Дневник“ разкрива още подробности.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сонарната снимка, която е правена при огледа през януари е най-очевидното доказателство, че тръбата никога не е била вкопавана. Тъй като на тази сонарна снимка от бряг до бряг се вижда цялата тръба, дори прекъснатата й част. Сонарът прави снимка на сянката на обекта, който трябва да бъде заснет. Ако нещо се намира под дъното, то няма как да хвърли сянка и да бъде засечено от сонар. Ясно се вижда, че тази тръба никога не е била закопавана“, обяснява Спасов.

Снимка: btvnovinite.bg

В езерото ежедневно се изливат 7 хиляди кубични метра от замърсяването. От началото на аварията то е поело над 2 милиона фекални води. Прокуратурата не е обявила официално кои са длъжностните лица, които разследва за документно престъпление с цел присвояване на евросредства, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление.