Хиляди кубически метри фекални води се изливат във Варненското езеро. Причина за това е авария на подводен тръбопровод, изграден преди 9 години за близо 5 млн. евро. Той трябва да отвежда отпадните води от варненския квартал "Аспарухово" до пречиствателна станция в с. Тополи.

Вместо това обаче в момента те попадат директно в езерото.

Директорът на ВиК-Варна Валентин Вълканов обясни, че през тръбопровода преминават между 5 и 7 хил. куб/м на денонощие.

За „Тази сутрин“ той уточни, че проблемът с тръбопровода дошъл от помпена станция през август 2019 г., чиито помпи работели на по-високи обороти.

По думите му през декември става ясно, че има скъсана от кораб тръба. За изтичането на отпадните води институциите са сигнализирани през септември.

Главният експерт в РИОСВ-Варна Нина Петрова обясни, че са предприети всички законови действия за отстраняването на проблема. Тя обясни, че е наложена санкция от 44 хил. лв. на месец на ВиК-Варна.

От своя страна Вълканов обясни, че дружеството обжалва решението, тъй като замърсяването няма общо с ВиК.

Зам.-кметът на Варна Христо Иванов подчерта, че в момента тече процедура по подписване на договор с изпълнител. След като той бъде подписан, ще започват ремонтните дейности, като срокът за отстраняване е три месеца.

По проект тръбопроводът е трябвало да бъде вкопан под дъното на езерото. Остава обаче въпросът, ако това наистина е така, как кораб го е ударил.

Не се знае правени ли са водолазни огледи от екоминистерството при приемането на строежа