Варненският халколитен некропол започва да се превръща в сметище. Това показват снимки, изпратени до редакцията на bTV. На тях се виждат купища боклуци, гуми и стари железа, които са се събирали с години на терена на некропола. 

На това място са открити над 1000 гроба и най-старото технологично обработено злато в Европа и света, коментира авторът на сигнала Йордан Недев. 

Снимка: btvnovinite.bg

През 70-те години на миналия век на това място са разкрити 274 гроба от V в. пр. Хр. В част от тях са намерени близо 3000 златни предмета.

Варненският некропол е паметник на културата с национално значение, но е оставен на произвола на съдбата. До 2012 г. мястото е частна собственост, след което Министерството на културата го откупува и го дава на общината, а те от своя страна – на местния археологически музей. 

Според председателя на Сдружение „Варненски некропол“ Яни Янев гледката е много тъжна, защото върху 7 000 години история е изникнало сметище. Той обясни, че гражданското сдружение е създадено, за да се възобновят разкопките на място. „Нашата подкрепа за археолозите е да разчистим терена, за да може те да възобновят работата си“, допълни Янев. 

От Археологически музей – Варна обясниха, че целият некропол не е разкрит – около ¼ от територията му не е изследвана. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Правим планове за възобновяване на разкопките през следващата година, но това ще се случи по етапно. До момента са проучени около 7500 кв. м от некропола. По наши изчисления между 1500 и 2000 кв. м. не са проучени“, обясни археологът д-р Владимир Славчев. 

Крайната цел е обектът да се превърне в туристическа дестинация.