Общинските съветници в София се скараха за ползите на солните стаи. Това се случи на онлайн заседание на Столичния общински съвет,  повод стана даденото съгласие 22. ДКЦ да изгради такава стая със собствени средства.

Солна стая ще бъде изградена за първи път в общински диагностичен консултативен център. Средствата са в размер на 20 000 лева и са изцяло осигурени от 22. ДКЦ.

Според независимия общински съветник Борис Бонев те имат спорен здравен ефект и науката не е единодушна за лечебните им ползи.

"При проучването, което направих, не намерих доказателства, че подобна солна зала ще има положително влияние върху хората, които я посещават", изтъкна Бонев.

Той упрекна вносителите на доклада, че не са представили научнообоснована информация, за да вземат съветниците информирано решение.

Снимка: iStock

Грети Стефанова от "Демократична България" каза, че няма да подкрепи доклада с аргумента, че "няма по-подходящо място за разпространение на коронавирус от солна стая в ДКЦ, където има преобладаващо болни хора".

Независимият общински съветник Методи Лалов съобщи, че е подкрепил доклада, но сега няма да го направи, защото според него се гони комерсиална цел, а не толкова здравна.

В мотивите към доклада се посочва, че солните стаи са изградени на принципа на антибактериалната среда и халотерапията се препоръчва от лекарите при респираторни заболявания като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми, при проблеми с нервната система.

Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка. Халотерапията помага за справяне със стрес, депресия, главоболие, безсъние, се посочва в доклада.

Със солни стаи разполагат някои болници и здравни центрове, както и детски заведения в София.