Общински болници са на ръба на оцеляването заради скъпия ток. Сметките им са скочили до три пъти, а приходите са намалели значително заради спрян планов прием и лимити от Здравната каса.  

Риск болниците да затворят засега няма, но рискът да изпаднат в дългова спирала е реален. Основното финансиране на болницата в Димитровград е по клинични пътеки.

Всяко намаляване на лимита води до по-малко приходи, а това вече се е случило на два пъти за последните месеци, според управителя на лечебното заведение.  

Добрата новина е, че от вчера НЗОК  съобщи, че започва изплащането на всичко изработено по клинични пътеки, не само на болницата в Димитровград, но това не прави разходите по-малки.

Освен при тока, значително поскъпване има и при лекарствата, кислорода и  други консумативи. В подобно положение са  всички 120 общински болници, които представляват 38 % от лечебните заведения в страната.  

Красимир Георгиев постъпва в болницата по спешност в състояние, което не  позволява да потърси сам лекарска помощ в друг град.

Лечението на пациентите обаче струва все по-скъпо на болницата. Само за ток и газ здравното заведение плаща 54 хиляди лева за декември, което е три пъти повече от очакваното. 

„А приходите не само, че не се увеличават, а намаля финансирането от касата и се получава малко парадокс - с намалени средства, увеличени разходи. Няма как да стане“, заяви д-р Алдин Карагьозов, управител МБАЛ "Св. Екатерина" в Димитровград. 

Общите приходи на болницата за декември са 298 хиляди лева, а разходите - 311 хиляди. И макар да е собственик, общината не може да покрие дефицита.

„Общината не може да си позволи, а и по закон няма право да разходва средства за покриване на текущите сметки на общинската болница, каза зам.- кметът на община Димитровград Яшо Минков.
 
Държавата е готова да купува ток, за да гарантира по-ниски цени за болниците, обяви икономическият министър Корнелия Нинова.

„Обсъждали сме варианти държавата да закупи количеството енергия, което е необходимо и да преразпредели към болници, читалища общини. Не може болници, общини, читалища да се съревновават с големите бизнеси на свободния пазар".

Без финансова компенсация, болницата ще спре да плаща първо заплати, после и за лекарства.

По данни на Министерство на здравеопазването за миналата година 101 общински болници в страната са получили допълнително финансиране по Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Те са подпомогнати с общо над 78 милиона лева. В проектобюджета за тази година от министерството са заложили  увеличение с още 25 милиона към парите за общинските болници.