Заради неплатени сметки токът на ВиК Ямбол ще бъде спрян от 1 февруари. Това се казва в писмо до медиите от "Електроразпределение Юг".

От дружеството предупреждават, че са длъжни да спазят законовата процедура след постъпило искане от доставчика на ток на свободния пазар за ВиК-Ямбол.

Още вчера пред bTV управителят на ВиК-Ямбол заяви, че имат задължения от 550 000 лв., които трябва да се погасят. От дружеството увериха вчера, че ще се тегли заем.  Над 70 000 абонати могат да останат без вода.

Вижте пълния текст на писмото:

Подадените обекти за изключване са помпени станции и пречиствателна станция за отпадни води. В ЕР Юг няма информация дали и кои места ще бъдат засегнати от спирането на водоснабдяването.

Търговецът е декларирал, че неговият клиент – ВиК - Ямбол, както и местната власт, са уведомени за датата на преустановяването на захранването. От своя страна ЕР Юг също информира както водното дружество, така и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ямбол, областна управа Ямбол и община Ямбол за постъпилата заявка.

Ако търговецът не отмени заявката си за изключване, то ЕР Юг, като мрежови оператор, е задължен съгласно Закона за енергетиката да спази процедурата и да изпълни заявката.

Ролята на "Електроразпределение Юг" в подобни случаи е ясно регламентирана от Закона за енергетиката в нормативно установените ангажименти на мрежовите оператори на свободния пазар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!