13 са новите случаи на заразени с коронавирус, регистрирани през изминалата нощ в цялата страна. Така общият им брой става 498. От тях 20 души са в интензивни отделения. Общият брой на излекуваните до момента е 34.

Регистрирана е нова област на картата на заразата – Враца. Там пациентът е 57-годишен мъж, който не е в тежко състояние и се лекува у дома. Освен това, във Враца цялото детско отделение на областната болница е под карантина заради положителната проба на служител, направена с така наречения "бърз тест". Очакват се резултати и от втората проба.

Сред новите случаи има мъж от Несебър, хоспитализиран в Бургас, който се е прибрал от Банско един ден след отпадането на карантината в курорта. От Щаба вече проверяват случая със заразения несебърлия.

Днес се очакват резултатите на 4-годишното дете, транспортирано от великотърновската болница в "Пирогов". Първата проба е отрицателна.

А в Добрич бебе на 1-годинка е положително за коронавирус. По информация на лекарите семейството се върнало наскоро от чужбина и са били под карантина.

Общо 23-ма медици са сред заразените. Сред тях - д-р Емил Георгиев, който в момента е пациент в инфекциозното отделение, в което работи.

„Започнах първо да се лекувам с антибиотик една седмица, но видях че няма ефект. А и симптомите се засилиха - боликитев мускулите. Сега вече съм по-добре“, сподели лекарят в ефира на bTV.

Издирват се и всички контактни лица на заразените депутати. „Д-р Адемов е правил дарения в областта, в която е депутат. Там не е имал контакт с пациенти или широк кръг от лица. Те са издирени. Включително и семейните. Неговата съпруга също е положителна“, уточни ген. Мутафчийски – ръководител на Националния оперативен щаб.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, успокои родителите, че няма опасност за здравето на децата, въпреки забавянето на задължителните имунизации. „Няма да има риск за ваксинопредотвратимите заболявания, защото забавянето не е дълго. Излезе препоръка на СЗО да се изчака малко с имунизациите“, уточни той.

От Щаба отбелязаха, че няма растеж в смъртността. Не всички починали са били със придружаващи заболявания.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 524 726 30 271 347 095 2 315 832
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 524 726 30 271 347 095
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer