Отправяме се на пътешествие в 101 посоки. Наши водачи са Елина Цанкова и Иван Михалев – двойка в живота, пътешественици и автори на „101 отбивки”. Това е пътеводител, който дава стотина идеи за пътешествия до малко познати места в България и е втората най-продавана книга у нас. Сега излиза и нейното продължение „Нови 101 отбивки”.

„Това са места, които са малко известни, но са много красиви и мистични. Излъчват енергия, като не всичката е позитивна. Има много тракийски светилища, които са свързани с различни ритуали, включително и жертвоприношения”, разказва Иван.

Снимка: btvnovinite.bg

За втората си книга Иван и Елина са получили много препоръки от своите читатели и авторите я описват като общ проект. „Нови 101 отбивки” се появи на пазара на 7 април, а три дни по-късно вече беше оглавила класациите за най-продавани книги.

„Книгата е направена от сърце, а когато направиш нещо заради самата идея, то става успешно”, смята Елина.

Снимка: btvnovinite.bg

Във втория си пътеводител Елина и Иван посещават райони, които дори и те не са виждали преди. „Много от тях са били зад граница и са били недостъпни до скоро”, пояснява Иван.

Той разказва за една скална църква, която е на границата ни с Туриця. „Тя е вдълбана в скалата, но отвътре прилича на истинска църква. Толкова е голяма, че човек просто онемява, тъй като това е дълбано на ръка. Това е непосилно усилие за сам човек”, разказва Иван.

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата са категорични, че това не са скъпи пътувания. Казват, че човек има нужда само от кецове, вода и малко джобни пари, за да обиколи тези непознати места.

„Привлича ни, че можем да откриваме някакви местенца сами. Мечта ни е да направим такова пътуване из Балканите”, споделя Елина.

Снимка: btvnovinite.bg

Авторите от скоро водят със себе си и сина си, който е на близо две годинки. „Нямам търпение да дойде момента, в който той ще е порастнал малко и ще започне да разбира какво вижда. Тогава искаме пак да изминем с него тези отбивки”, споделя Иван. Двойката е получила много запитвания от свои почитатели за дестинации, до които може да се достигне лесно с деца.

На въпрос къде са местата за отсядане ако решиш да пътешестваш с „Нови 101 отбивки”, Иван отговаря: „Носиш си палатка в колата, спиш където решиш, гледката е ексклузивна!”

Снимка: btvnovinite.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!