Производството на домашна зимнина е в криза. За десет години то е намаляло точно два пъти. Статистиката показва, че се отказваме от по-трудоемките консерви. Лютеница например предпочитаме да си набавим от магазина.
Ако сте закъснели с приготвянето на зимнината, но държите вие да си я направите, ще трябва да побързате, защото от тук нататък цените ще вървят нагоре, а и продукцията няма да е толкова качествена и ще трябва да разчитате на вносна, предупреждават търговците.
Въпреки общия спад на интереса, в райони като Северозападния две трети от населението по това време на годината е заето с пълнене на буркани.
В малките градчета на Северозапада тържищата са веднъж седмично, затова и клиентите са много. Цените са малко по-високи от миналогодишните.
„Покрай дъждовете малко се повиши нагоре с десетина стотинки, но след като се пооправи времето, се нормализираха”, коментира търговецът Мирослав Методиев.
Всеки купува според джоба си и според това, колко продукция е успял да отгледа у дома. Част от стоката на пазара вече е развалена и търговците позволяват на клиентите да избират.
Представител на Общински пазар – Мездра обаче признава, че има случаи кантарът да лъже – понякога до 2-3 килограма.
Иначе най-сигурният зарзават е в градината. От 250 квадрата, освен за себе си, семейство Радеви затварят консерви и за дъщерята.
„Станали сме едва ли не истинска фабрика за консерви”, хвали се Елка Радева.