Замразяване на яйцеклетки помага при отлагане на майчинството.

Все повече жени раждат след 40-годишна възраст, но поради социални и медицински причини някои от тях не могат да станат майки. Статистиката сочи, че 9 на сто от жените смятат кариерата за по-важна от това да станат майки. Близо половината отлагат майчинството заради финансови и материални проблеми.

Медицината предлага замразяването на яйцеклетки като начин да се отложи майчинството. Отлагането на майчинството води до намаляването на шансовете за успех, но криобиологията е развила възможността яйцеклетки да бъдат замразявани в по -ранна възраст. Така шансовете за майчинство се запазват за по - късен етап. 

Пробите с яйцеклетки се съхраняват при специални температурни условия от -196 градуса по Целзий. Една проба може да се пази най-много 5 години преди яйцеклетките да бъдат събудени.

Според социолози много малко жени са добре информирани какви са шансовете им да станат майки в по-късна възраст. Статистиката сочи, че много от тях не знаят, че след 35-годишна вързаст възможността да родят здрави деца рязко намалява.