Военната академия ще се сдобие с мемориален комплекс в паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски. Идеята е на трима генерали и един архитект, чиято родова история се преплита с тази на Апостола.

„Някога подобен комитет е бил създаден в едно малко селце до Казанлък – Саловина и моят дядо Христо Стефанов Камбуров е бил комит. По-късно загива като четник в четата на Стефан Караджа. Това е един допълнителен мотив, който ме стимулира с повече старание и отговорност да работим върху тази задача”, каза архитект Венцислав Йочколовски.

Военното училище е създадено през септември 1878 г., малко след подписването на Санстефанският мирен договор. Днес академията носи името Георги Стойков Раковски, но първоначално е била кръстена на Васил Левски.

Паркът на Военната академия е проектиран в началото на века от австрийския архитект Фридрих Юн Ангер. Това е единственият български парк, засаден с дървесни видове от цяла Европа. В парка се намират беседката на Фердинант и езерото с форма на буквата „Ф”, както и беседката където е седял цар Борис.

Паметникът на Левски ще гледа към алеята на началниците на Военното училище. Монументът ще бъде висок 4 метра, в основата му ще бъде положен кръст, който да символизира саможертвата на Апостола. Бюстът, проектиран от скулптура Ставри Калинов, ще бъде излят от бронз и гранит.

„Нашият творчески стремеж беше да се създаде един правдив образ на Апостола на свободата с една модерна и съвременна трактовка на класическата мемориална композиция, като си давахме сметка, че този обект ще се разположи в храма на българската армия, това значи в храма на държавността, в храма на българският свободен дух”, пояснява Йочколовски.

На времето парка е бил използван за различни тържества, а днес организаторите се надяват да му придадат исторически дух.

„Най-вече мероприятия с ученици, да могат да се възпитават в дух на патриотизъм, на чувство на достойнство на гордост че са българи, да се възпитават в идеите и заветите на Васил Левски, защото виждате напоследък започва да се неглижира”, поясни ген.-майор Петко Драгоев.

От Академията се надяват да открият новата учебна година именно пред мемориалния комплекс на техния патрон, но средствата за доизграждане на проекта не стигат. За целта е открита дарителска сметка.