ВМРО подкрепи главния прокурор Сотир Цацаров за забрана на бурките в училище и на публични места. Партията подготвя и промяна в Наказателния кодекс, с която радикалният ислям да се преследва като тежко престъпление.

Конституцията забранява бурките като религиозен символ, но според лидера на патриотите Красимир Каракачанов към днешна дата има смисъл от изричен текст и в закона за образованието.

„Училището е светско и децата трябва да получават светско образование и светски знания. Не трябва да се допускат в българското образование забрадени момичета. По този начин всички деца ще бъдат равни“, коментира той.

Каракачанов подготвя и промяна в Наказателния кодекс, за да стане възможно радикалният ислям да се преследва наравно с фашизма.

„Когато от името на една религия проповядваш нетърпимост към другите религии, когато призоваваш да се отмени конституционният ред, когато, чрез тези идеи, ограничаваш правата на други хора, трябва да няма съмнение как трябва да реагират българският съд и общество“, каза той.

Подобни рестрикции не се приемат добре в кв. „Изгрев“ в Пазарджик. Местните посочват, че бурката е „национална носия в ислямската религия“ и забраната ѝ е дискриминация.

Тази сутрин по bTV специалистът по сигурността Алекс Алексиев изложи исторически аргументи в полза на забраната: „Никога в България не е имало никаби или бурки, а един традиционен ислям, който е много умерен. Тези хора го правят срещу заплащане“.

Промените в Наказателния кодекс ще бъдат внесени тази сряда в Народното събрание и вероятно ще отключат обществен дебат по темата.