Пострадалите от наводнението в Мизия настояват част от партийните субсидии да бъдат насочени към въстановяването на града от щетите от бедствието в началото на август. След като близо месец след трагедията те все още не знаят кога ще успеят да се върнат по домовете си, хората заплашиха с протести срещу отсъствието на държавата и бойкот на изборите.

Общо 100 къщи са разрушени в Мизия и съседното село Крушовица. Една от тях е на възрастните родители на семейство Иванови – постройката на ул. „Любен каравелов” е буквално превърната в кал. Къщата, в която живее младото семейство с трите си деца, има нужда от основен ремонт, защото подовете пропадат, а таваните и стените се напукват.

„Нямаме спестени пари, имаме два заема – само на едни детски и на пенсията на свекърва ми живеем”, обясни майката Лидия. Тя и съпругът й са безработни. „Успяхме само да почистим и да изперем. Спасили сме само посуда и една газова бутилка”, разказа още жената.

Въпреки съветите на властите хората да изхвърлят всички храни, имали допир с водата, включително пакетирани консервирани, семейство Иванови все още пази зимнината си в мазето. „Не искам да изхвърлям яденето за зимата, само това е останало, какво друго ще ядем?”, пита Лидия.

Хората обвиняват общината, че боклукът се извозва мудно, но гневът им е насочен към държавата. „Виновни са всички, които са раздали язовирите – стари и необезопасени, оттам дойде всичко. От общината и да искаме нещо, не може да се справи. Пълна безотговорност от държавата. Лятото си отива. Ако беше станало пролетта, щяхме да видим какво ще се случи. Започва учебната година, а никой не може да си влезе в къщата тук”, ядосан е Цветелин, който също живее на ул. „Любен Каравелов”.

Той допълни, че местните ще съберат неизвозената покъщнина и заедно с автомобилни гуми ще я запалят на шосето в знак на протест.

„В момента отстъпва на заден план търсенето на виновника. Съсредоточаваме се върху възстановяването”, обяви зам.-кметът на Мизия Николай Ненковски.

Представителите на местната власт също прехвърлят отговорността към държавните институции и законодателя, като настояват за промени в нормативните уредби. „Вече ще искаме от държавата да се промени наредбата от 2010 г., допълнена от отиващото си правителство на 27 юли, за изплащане на 30% от данъчната оценка на имота. Трябва да се промени и обезщетенията да са по пазарни цени”, настоя Ненковски. Според него законите действат срещу хората, а държавата не съдейства в такива ситуации.

Семейството на Лидия не може да се справи само с парите, които трябва да получи според сегашния закон. „Плача, как няма да плача, като ми оценяват къщата на 2000 лв. Толкова ли струва трудът на свекър и свекърва ми преди години?” пита майката.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите