Тристранното сътрудничество отново е осуетено, заяви КНСБ с позиция за одобрения от Министерски съвет днес Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

По-рано днес здравният министър Петър Москов обяви на заседанието на правителството нови мерки срещу здравно неосигурените българи. В срок от 6 месеца те трябва да покрият задълженията си за последните три години. Ако не го направят, след това ще плащат данък „здраве” за 15 години назад, когато налогът беше въведен.

В позицията си от днес КНСБ изразява „своето дълбоко възмущение от факта, че българското правителство одобрява нормативни актове от обхвата на тристранното сътрудничество, без да е потърсило консултация със социалните партньори”.

Според синдикалната организация по своята същност този закон е осигурителен, а неговият предмет попада в кръга на т.нар. жизнено равнище.

„Предвид тези две основания, одобреният от МС днес законопроект следваше предварително да бъде обект на съгласуване и сътрудничество в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Поради какви причини този законопроект не бе обсъден в НСТС”, питат от КНСБ.

„Информацията относно предмета на законопроекта, която КНСБ получава, е обезпокоителна, предвид това, че измененията и допълненията засягат правата на здравноосигурените лица, казват от синдиката”, продължава позицията.

Синдикатът настоява вицепремиерът и министър на труда и социалната политика и председател на НСТС Ивайло Калфин незабавно да организира обсъждане на законопроекта.

„Ако това не се случи, очакваме въз основа на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание законопроектът да бъде върнат за становище от НСТС”, заключват от КНСБ.