По традиция на Великден на трапезата слагаме агнешко. За тези, които все още не са решили как да го приготвят - шеф-готвач Виктор Ангелов, част от журито на най-атрактивното кулинарно шоу у нас – Master Chef, издава тайни от своите рецепти.
В кулинарната традиция на българите е да хапват кюфтета. Затова и Виктор Ангелов предлага за Великден агнешки кюфтета с кус-кус. За да стане гарнитурата вкусна, домакините могат да добавят стафиди и канела.
А тези, които искат да избягат от традиционния вкус на кюфтетата могат да ги поднесат със сос от кисело мляко и къри.
За да има хубава спойка кюфтенцата”, трябва да се смелi каймата два или три пъти задължително”, подчертава готвачът.
За любителите на агнешкото джоланче също има предложение. Месото да се поднесе с нахут в кокосов орех.
Вкусът е екстравагантен и може да се комбинира с мащерка и розмарин.
Майсторлъкът тук е в задушаването на агнешкото: „Около три часа на много бавен огън къкри и след това запичаме на много бавен огън с малко масло в печката”
Агнешко с дроб сърма е класическа рецепта. Но ако искате да избягате от скуката в кухнята, може да я обогатите с див чесън, паста от сушени домати, мармалад от арпаджик и гъби. Каквото и да приготвите обаче не забравяйте единствената тайна на вкусната храна: „Страст, търпение, желание и любими хора, за които да го направим!”