В 21-вия ден от гладната си стачка с искане за оставка на правителството поетът и общественик Едвин Сугарев отказва да спре опасното за живота му начинание. Той благодари на 53-мата интелектуалци, много от които са негови приятели, и които преди ден подписаха отворено писмо до него и втория гладуващ срещу властта – Николай Генов.

„Благодаря им за загрижеността, но сега не бих могъл да прекратя гладната стачка. Тя е важна – прокарва се границата на търпимост, която е прекрачена. Разбира се, че животът е по-важен, но има ситуации в историята, когато е обратното - при които трябва точно такъв драстичен акт, за да се чуе гласът на хората, да се види абсурдността на ситуацията в България”, обясни пред bTV Сугарев.

По думите му здравословното му състояние към момента е не е много добро - има ниско кръвно и виене на свят. „Но се търпи, успявам да устискам. Проблемът е, че близките ми се тревожат, особено децата ми – те всеки ден са на протестите и се опитват да ме убеждават, че трябва да се откажа”, допълни общественикът.

Според него сложната ситуация в страната има две трудни, но възможни решения – протестиращите да се организират в своя партия или движение, или да излъчат свои представители и те да се включат в листите на десните партии.

Подобно решение изрече и проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ, един от интелектуалците, подписали писмото до Сугарев и Генов с искане те да прекратят протестния глад.

„Протестът показа, че така не може. Трябва вече да се върви към решение – колкото и да не се харесва думата партия, трябва да се създаде партия, която може да управлява и то, както искат хората. Не трябва да си отиват хора, които са част от интелектуалния елит. Кой ще остане на тяхно място, когато точно трябват промени в държавата? Сугарев трябва да е жив, да работи”, коментира Халачев.

Писателят Георги Господинов пък изтъкна основния според него проблем на държавата - ниският праг на чувствителност у правителството. „Ако направиш такъв гаф като Пеевски, в нормалните държави ти се сезираш морално и се самосваляш. Ако видиш лицата на децата си на улицата, ти напускаш. Ако това става 32 дни, ти напускаш”, смята Господинов.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите