В обща позиция ръководствата на студентските съвети в България се разграничиха напълно действията на Националното представителство на студентските съвети НПСС). През последните седмици именно то организира протест на ключовото столично кръстовище Орлов мост, а след това и среща на студенти в зала „Арена Армеец”, на която за лице на студентското недоволство срещу ситуацията в страната бе избран Христо Стоичков.

Всеобщата позиция на „несъпричастност” е подписана от Софийския университет, Техническия университет и Медицинския университет, Лесотехническия и строителния университет и много други.

„Недопустимо е НПСС да спекулира със студентското мнение. Въвличането на цялата студентска общност в движение „Орлов мост” поставя под въпрос убежденията и управленските способности на ръководството на Съвета. От председателя на НПСС Ангел Георгиев бе взето решение "да не се изпуска моментът" (...), за няколко дни цялата студентска общност се оказа въвлечена в нов "бум" – всеизвестното вече движение „Орлов мост”, се казва още в общата студентска позиция.

Според написаното от младите хора в създаването на движението има много противоречия. Едно от тях бил фактът, че председателят на НПСС, в качеството си на гражданин, посредством личен приятел, само запазил името, а движението предстои да се учреди.

„Това на практика представлява спекулиране с волята на студентската общност и я обвързва с формалното участие в и подкрепа на едно гражданско движение. Всичко това се случва под иначе добрия претекст за разпространяване и привличане на общественото внимание върху студентските проблеми”, посочват още студентите.

„В същото време обаче студентската общност заедно с отделните Студентски съвети, напълно не е в течение с логиката на случващото се, стават на практика средство за легитимиране на движението, без с тях да са съгласувани и координирани тези ходове. А сцената, на която тези ходове се разиграват, вече не е вътрешноакадемична, а политическа. И всичко това се върши еднолично от ръководството на НПСС”, категорични са в позицията си студентските съвети.

-

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил