Стотици миряни ще посрещнат Възкресение христово в Троянския манастир. Мястото е специално за вярващите, защото от там тръгва и приключва земния път на патриарх Максим.

В троянския манастир десетки хора всеки ден се молят освен пред иконите, и пред гроба на патриарх Максим с надежда, той да им помогне и след края на земния си път. Много вярващи ще останат тази нощ в манастира, за да посрещнат големия празник.

През целия ден хората не спираха да идват в Троянския манастир, за да запалят свещ и да се помолят пред чудотворната икона св. Богородица труеручица, която дарява изцеление на идващите с вяра при нея.

„Поне хубавите дни, когато започват след май винаги е, винаги има хора, прекалено много даже. Въпреки кризите, страшно много”, каза живеещият в Троян Михаил Ангелов.

В Троян днес има хора от цяла България. Някои от години посрещат Великден в манастира Успение Богородично.

„Идвали сме и друг път и имаме свързани спомени с него емоционални, пък и да видим гроба на патриарха”, обясни Славка Коцева от Димитровград.

Независимо дали заради традицията или вярата и тази вечер се очакват стотици хора да се съберат около храма в Троянския манастир, за да се поздравят за Христовото Възкресение.