В България са регистрирани 13 случая на морбили след „внос” на инфекцията от чужбина. Между трите огнища в София, Сливен и Разград няма епидемична връзка, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В София са регистрирани десет заболели лица на възраст от 9 месеца до 21 години, като причината е пренос на заразата от Германия. Вследствие на внос на вируса от Турция в гр. Нова Загора има заболели 2 лица – на 5 месеца и на 20 години, а в гр. Разград е регистриран един случай на дете на 2 години.

Девет от заболелите са от ромски произход, от които само един случай е с данни за проведени имунизации срещу морбили.

Здравното ведомство започна допълнителна имунизационна кампания в засегнатите райони, за да не се допусне разпространение на инфекцията в рисковите райони. Имунизации ще бъдат направени и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София област заради тесните връзки между ромските общности в тях.

Морбили е инфекция с висока заразност, предавана по въздушно-капков път. В резултат на поддържания висок имунизационен обхват – около 95%, в България не бе регистрирано разпространение на морбили от 2001 г. до април 2009 г., когато след внесен от Германия случай, инфекцията бързо се разпространи сред неимунизирани лица от ромски произход и обхвана цялата страна.

Над 95% от заболелите бяха от ромски произход без данни за имунизация, въпреки задължителните две дози, които се прилагат на децата на 13 месеца и на 12 години.

През 2009 г. Здравното министерство спешно проведе извънредна имунизация на всички лица от 13 месеца до 30-годишна възраст, като бяха обхванати над 180 000 души, в резултат на което разпространението на епидемията беше спряно. Оттогава до месец май 2013 г. на територията на страната не са регистрирани случаи на морбили.

Въпреки наличието на ефикасна ваксина, все още в световен мащаб всеки ден около 450 деца умират от морбили. От 2005 г. Европейският офис на Световната здравна организация изпълнява програма за елиминиране на морбили от територията на Европа, която е със срок до 2015 г.

Само за първото тримесечие на 2013 г. са регистрирани общо 6 266 случая на морбили в 26 европейски държави, като 30% от тях (1 524 случая) са в държави-членки на ЕС. Над 80% от заболелите са неимунизирани лица в детска и младежка възраст.

Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от тази тежка инфекция. За предпазени от заболяването могат да се считат лицата, получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, припомнят от министерството.