Естествено, че бурките в училище и на обществени места трябва да бъдат забранени, защото някой вече е забранил на тези жени и момичета да ходят по друг начин, освен запердени. Това каза в студиото на „Тази сутрин” бившият просветен министър Сергей Игнатов.

Абсолютно задължително трябва да се приложи изискването, че българското училище е светска институция и всяка агресивна демонстрация на религиозна принадлежност и религиозно присъствие е недопустима, подчерта той.

„600 – 600 и няколко години заедно живеем заедно и сме урегулирали своите отношения – това е нещо чуждо”, категоричен беше ексминистърът. Той подчерта, че „ние не живеем в Залива” и налагането на консервативни ислямски модели в Европа е предимно заслуга на Саудитска Арабия, която се опитва да трасира точки на присъствие, които един ден да бъдат събрани.

„Забраната на бурките няма да спре нищо, ако не бъде забранен потокът от пари зад носенето на бурки”, посочи Игнатов, който отбеляза, че при археологическите си експедиции в Южен Египет не е виждал толкова много забулени жени, колкото в репортажите от ромската махала на Пазарджик.

Бившият министър на образованието коментира, че не е смутен от изказването на турския политик Семих Ялчън при основаването на партия ДОСТ, че Турция е там, където се говори турски. Според Сергей Игнатов е нормално Ялчън да защитава интересите на родината си, но не е нормално български политик като Лютви Местан да прави паралели между това изказване и такива, насочени към българските емигрантски общности в чужбина.

Ексминистърът допълни, че историческата наука е доказала, че езикът сам по себе си не е етнокултурен белег и доказателство за това е, че българските турци в Испания масово записват децата си в български неделни училища – въпреки различията в майчиния език и в изповядваната религия.