Има данни, че носенето на бурки в ромската махала в Пазарджик е започнало срещу определено месечно заплащане, заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

„Моите уважения, но това не е традиционният ислям. Защото част от причините, поради които започна носенето на тези облекла в град Пазарджик, бяха чисто финансови.

В началото разследването и съответните проверки бяха установили съвсем просто ежемесечно заплащане, за да се носи такова облекло... Мисля, че в началото бяха по 120 лв. на месец. Но това беше в самото начало, не е сегашното положение”, уточни главният прокурор.

Той обвини главното мюфтийство в недостатъчно решителни действия срещу разпространението на радикалния ислям и издигането на незаконна джамия в пазарджишкия квартал „Изток”.

Цацаров отново коментира евентуалната пълна забрана на бурките по улиците. Според него не е нормално на публични места да се движат граждани, чийто лица са скрити. Той обаче уточни, че изразява личното си мнение.

Според главния прокурор бурки и воали, покриващи лицето, могат да се носят само в религиозните храмове. В обществените сгради, както и на улиците те трябвало да бъдат забранени.

Снимка: bTV

„Не дават възможност носителят на този вид дреха, одежда, както щете го наречете... дори да бъде идентифициран – [това] е достатъчен повод да бъдат наложени съответни ограничения и забрани.

Подкрепям всички действия, които са за спазване на реда и законността. След като ние с вас се движим по начин, по който можем да бъдем идентифицирани – с личната си карта в джоба и с открито лице – това трябва да го правят всички граждани, които са на тази територия!”, посочи главният прокурор.

Сотир Цацаров заяви категорично, че прокуратурата ще преследва всеки, който извършва незаконни арести на мигранти.

По думите му до сегашната ситуация се стигнало поради слабост на държавата да изпълнява някои от основните си функции – да пази държавните граници. Този факт обаче не оневинява извършителите на незаконни арести.

Никой не може да иззема функциите на държавата. Никой не може да си мисли, че може да връзва хора. Никой не може да си мисли, че може да си играе на полицай...Ще бъде преследван – независимо кой, как и защо протестира. Такъв е законът”, категоричен беше Цацаров.

Обвинител №1 призна, че в прокуратурата са постъпвали сигнали за това, че гранични полицаи са извършвали грабежи над задържани на границата незаконни мигранти, но липсват категорични доказателства в тази посока.

Цацаров коментира и темата за внесените ваксини от Турция. Той уточни, че вече има образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление.

„Предмет на разследване са евентуални длъжностни престъпления и нарушения. При износ и съответно внос, съответно цени и икономическа ефективност на ваксините. Тоест икономически показатели, не лечебни показатели!”, посочи Цацаров.

Той потвърди, че по данни на службите съществува план за дестабилизиране на държавата от съседни страни, като се пренасочва бежанския поток.