Пушачи и ресторантьори у нас излязоха на национален протест срещу тоталната забрана на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечения.

В София демонстрацията започна на площад "Народно събрание" в 15.30 и ще продължи до 18 ч. Събраха се около 1000 души, имаше и засилено полицейско присъствие.

Под мотото "Бунтът на масите" собственици и клиенти на заведения изразяват несъгласието си с въведената от 1 юни забрана за употреба на тютюн и тютюневи изделия в закрити обществени места.

Протестиращите са поставили празни ресторантски маси срещу сградата на Народното събрание, както и клетка, сглобена от железни пръти. Някои от демонстрантите носят плакати, на които пише: „Забраната не отказва, а увеличава пушачите” и „Бунтът на масите за равни права на пушачи и непушачи”. Присъстващите скандираха периодично „оставка” пред сградата на парламента.

Протести имаше и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

Един от най-масовите беше в Бургас. Собственици на хилядите заведения по морето твърдят, че от края на лятото оборотите им са намалели с 40 на сто и масово освобождават персонал. От 15 000 работещи в заведения, през последните месеци са уволнени 3000. Заетите в бранша настояват да може да се пуши поне след 22 часа. Протестното шествие в Бургас завърши с концерт на недоволни от забраната за пушене музиканти.

Протестът на ресторантьори и хотелиери в Шумен събра около 500 души. Те твърдят, че действащата от няколко месеца забрана е довела до фалит половината заведения в града. Затова и пред областната управа днес собствениците на заведения поставиха празни маси.

Срив в оборотите на заведенията беше отчетен още в летния сезон, а с настъпването на есенно-зимното застудяване приходите на някои места спаднаха с 90%. На карта е поставено съществуването на хиляди заведения – особено на по-малките, а хиляди хора ежедневно губят работните си места, негодуват хората, които смятат да излязат по улиците.

Сякаш напук на протестиращите по-рано днес здравните власти пуснаха информация, че за първите 2 седмици на ноември са проверили над 200 обществени места. Освен клиенти са глобени и учител от Монтана, пушил в сградата на училището, както и фризьорка, позволила на клиентите си да димят в салона й.