Протестите в София са на път да станат туристическа забележителност. След като вече близо две седмици всяка вечер хората се събират да протестират, чужденци идват специално в страната ни, за да видят с очите си случващото се на площада.

Когато искат да разгледат София, чужденците обикновено се включват в безплатната обиколка на града.

Маршрутът на обиколката е предимно в центъра на столицата. „Много ми хареса църквата, синагогата и джамията, разположени толкова близо една до друга, наистина съм впечатлена от това,” сподели Айлин Юджийн от Ирландия.

Безплатната обиколка на София е в 11:00 часа сутринта и в 18:00 часа вечерта. Наближава 18:30 и туристите стигат до Ларгото. Вместо туристически забележителности обаче, чужденците виждат протест и започват да задават въпроси.

„Питат ни какво се случва, защо се случва, каква е ситуацията, защо протестират хората, какво искат хората и ние обясняваме,” разказа екскурзоводът Анна Антонова.

„Прави ми впечатление, че протестът е мирен, всеки казва това, което има да каже, виждам много полицаи, няма насилие и се чувствам сигурна,” каза Миа Такинен от Финландия.

Заради протестите, чужденците не могат да видят Ротондата, подлеза на Президентството и самото Президентство. „Не съжалявам за това, което не успяхме да видим, разбирам, че е по-важно хората да могат да кажат това, което мислят за управлението на страната. Протестът за мен е временно неудобство и не ми е проблем,” твърди Айлин Юджийн.

Протестите в София дори се превръщат в туристическа атракция, разказват екскурзоводи. „Имахме едни туристи, които пък бяха дошли специално за протеста. Бяха пропуснали да отидат в Букурещ, това им бил планът и бяха решили вместо това да дойдат тук, за да видят нашите протести,” разказа Анна Антонова.

Германецът Тобаяс ще отнесе със себе си и снимка от протеста в София. „Като се прибера у дома, ще покажа на приятели тази снимка за спомен от протеста в София,” каза той.

Така чужденците, дошли на туристическа обиколка в българската столица, по стечение на обстоятелствата стават очевидци и летописци на случващото се в центъра на София.