Над 300 души се събраха в София и поискаха съдът да не връща т.нар вакъфски имоти на Главното мюфтийство. Джамията в Кюстендил и Куршум джамия в Карлово са само част от 90-те обекта, заради които се водят дела.

Джамиите да си останат музеи, а спорните имоти да са собственост на общините и държавата - за това настояха протестиращите.

Кметовете на Карлово и Калофер призоваха мюфтийството да оттегли исковете си.

„Тези искове - единственото, което предизвикат е да нагнетяват верско и междуетническо напрежение”, заяви карловският кмет и бивш лидер на СДС Емил Кабаиванов.

Протестиращите внесоха знамената си и в съдебната зала. Юристите на мюфтийството обаче не се притесниха. Заявиха, че имотите са отнети по време социализма и претенциите им са справедливи.

Делата започнаха през 2012 г. и предизвикаха серия протести.

В момента 90-те дела са блокирани от съдебни спорове вътре в мюсюлманското вероизповедание - между главното мюфтийство и хората на Недим Генджев.

На първа инстанция съдът вече отсъди в полза на държавата.

2 години битка

Още призори кюстендилци се събраха в центъра на града, за да отпътуват за поредния протест. Повече от две години те се борят с искането на Мюфтийството да получи собствеността на джамия Ахмед бей.

Джамията не е действаща от десетилетия. Обявена е за паметник на културата, което автоматично я прави държавна собственост.

В края на 2012 г. мюсюлманското вероизповедание у нас заведе дело за възстановяване на собствеността. Това породи недоволство сред местните хора: „От къде на къде в Кюстендил ще има джамия? Тука турци никога не е имало, сега ще ми вкарват джамия и в средата на центъра ще ходят да се молят там и да се кланят. Това на какво прилича?”.

Недоволството прерасна в протести, които съпътстват всички заседания на съда по казуса.

„Това са паметници на културата, освен това те са неразривна част от културно-историческото наследство на нашия град и в никакъв случай не са собственост на някой друг, а на кюстендилските граждани, именно затова ние вече втора година продължаваме борбата си, отстояваме нашите позиции”, подчерта председателят на Общинския съвет Иван Андонов.

Сградата е започнала да се руши, но заради спорната собственост никой не се ангажира с укрепването й.