Протест пред Светия синод срещу раздаването на архонтски титли. Интелектуалци внесоха подписка в синодалната палата срещу одобрената вчера практика на богати дарители на църквата да се дава въпросната титла, която според протестиращите не съществува в историята на Българската православна църква.

Титлата архонт бе отхвърлена преди пет години от Светия синод, nо вчера той я прие в отсъствието на патриарх Максим. Решението е прието по предложение на пловдивския митрополит Николай - 10 дни, след като той лично даде титлата архонт на бизнесмена Петър Манджуков с мотива, че е дарил един милион лева за изграждане на храм. Днес отецът не откликна за коментар на протеста.

„Титлата архонт е тази с която е наричани архонти околните владетели, никога такава титла не е имало...ако се позовавате на сегашната практика на Константинопол, не беше задължително да я възприемате... Не съм убеден, че Слави Бинев се причестява, нито пък г-н Петър Манджуков”, коментира спорния въпрос проф. Калин Янакиев.

„Г-н Слави Бинев можа да понесе големи тежести, за да получи титлата архонт. Титлата, която има, е, защото му се възлагат отговорности. Г-н Манджуков е многогодишен дарител на Българската православна църква”, каза отец Дионисий.

Митрополит Кирил обаче не е подписал протокола за узаконяване на архонството и е против даването на тази титла. „Църквата си има своите традиции, достатъчно отличия, награди, които се дават на православни християни, които се дават за дарителство. Най-важното и това, което преля чашата на търпението, е захранване на честолюбие, но най-важното е, че се отличават хора, които имат съмнителен бизнес. Кой може да ви каже, че няма убити християни от тези, които продават оръжие”, попита митрополитът.

Бизнесменът Петър Манджуков не е в страната и не можа да се включи в дискусията. Той заяви в телефонен разговор, че 20 години е подпомагал православната църква и няма никаква лична изгода от архонството, което за него е морално признание.

Слави Бинев пък нарече темата за спорната титла "подмяна на истинския дневен ред".

„Това е част от свободата, ако искам мога да стана архонт, ако искам мога да стана дори и пожарникар. В момента в България се затваря устата по три начина. Единият е с кокал. Понякога имагинерен, защото не са по даването. Вторият - с удар, а третият е с отнемане на трибуната. Който не се върже на първите два, му се отнема трибуната”, коментира от своя страна архонтът и лидер на ГОРД.