Стотици творци се събраха пред Народния театър срещу политиката на Министерството на културата, недостатъчното финансиране и закриване на културни институти.

Протестиращите настояват всяка година да се отделя по 1%  от брутния вътрешен продукт на страната за култура.

"Годишният бюджет за култура в България не може да струва колкото 10 км магистрали", заявиха стотици граждани в „Пакта за култура”, изпратен до президента, министри и депутати.

По думите на актрисата Албена Колева управляващите се държат към културата като „все едно в семейството имате дете, на което сутрин му давате 5 лв. Но оттам нататък вас не ви интересува тия 5 лв. дали ги дава за алкохол, цигари, за наркотици или си купува закуска”, смята тя. „Това е отношението към културата – "На ви там някакви пари, ама мрете", допълни Колева.

Снимка: btvnovinite.bg

Недоволството сред творческите гилдии нараства отдавна. Преди месец актьори от цялата страна поискаха оставката на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Според тях, той използва синдикалната организация, за да е удобен на властимащите.

Въпреки широкоразпространеното недоволство някои смятат, че подобни въпроси не бива да се дискутират през медиите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези, които не са доволни от работата на Съюза на артистите ги каня да дойдат и очи в очи да можем да дискутираме проблемите на Съюза”, призова Валентин Танев.

Мариус Куркински, който представя новия си спектакъл "Синята птица" в Народния театър, призова гилдията за сплотеност, в името на зрителите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямаме никакво право – това обезценява професията – да ги занимаваме с грам задкулисни истории. Ние трябва да сме актьори на сцената за тях (зрителтие), нищо друго”, заяви той.

Прочетете целия текст на "Пакт за култура" на официалния сайт: http://chrisnoch.wix.com/pakt-za-kultura