Президентът да наложи вето върху промените в Закона за устройството на територията настояват представители на природозащитни организации и граждански групи. Според тях решенията за строителство и териториално планиране остават "на тъмно" за обществото. Новият закон беше приет от парламента миналата седмица.

Представителите на повече от 50 неправителствени организации алармират, че приетите промени в закона забраняват всякакво гражданско участие в решенията за застрояване или нови градоустройствени планове.

„Новите промени в Закона за устройството на територията доста влошават нещата, както и всички поредни четири промени в него. Те все повече и повече влошават процеса на издаване строителни разрешения и устройствено планиране и го правят по-тъмен”, каза Свилен Овчаров от "Зелени адвокати".

Тома Белев от "Зелени Балкани" добави, че законът трябва да гарантира участието на гражданите при взимането на решения.

Според природозащитните организации, законът е в пряк конфликт с европейска конвенция, която е подписана от България. Споразумението ни задължава да има обществено обсъждане и обжалване на строителни разрешения. Несъответствието между закона и международната спогодба пък щяло задръсти съдебната система с жалби на граждани.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха за bTV, че и в момента законът позволява обществени обсъждания преди одобрението на общи устройствени планове.