Покрай отрупаните с храна маси по Коледа и Нова година не се замисляме за калориите, а научно е доказано, че 50% от теглото, което човек качва през годината, се дължи на празничните дни по Коледа. Това коментира Валя Радева – специалист по здравословно хранене в Регионална здравна инспекция – Смолян пред Фокус.

„Радостни от предстоящите празници с удоволствие прибавяме това и онова, но не се замисляме за калориите от всички тези вкусотийки, които коварно се промъкват на празничната трапеза”, каза Радева.

За да се избегне този проблем специалистът препоръчва в празничното меню да се включат храни с ниско съдържание на мазнини като пуйка или други по-сухи меса вместо свинско. Също така да се ползват щадящи технологии като задушаване и печене, защото традиционните храни са пълни с нездравословни наситени мазнини.

Тя съветва още да се наблегне на зеленчуците и плодовете, от които също могат да се приготвят много вкусни блюда и които ще доставят на организма нужните витамини, минерали, целулоза и доста по-малко калории.

По думите на Радева, ако на Коледа и Нова година се храним здравословно, няма да имаме проблем с качване на килограми.