Петиция срещу „консервирането“ на метеорологичната станция на връх Мусала събра 5000 подписа.

Според Цветомир Кънчев, който е климатолог и е сред хората, работили по петицията, липсата на персонал не е оправдание за закриването на станцията. Поне двама планинари са съгласни да работят на върха.

„Тези хора да се извикат и да работят на върха – все още зимните условия не са достатъчно тежки и биха могли да се обучат“, казва той.

От БАН отговарят, че не са склонни да рискуват, а искат да запазят здравето на хората.

В петицията се посочва още, че предстои закриването на 40 климатични станции и това ще осакати метеорологичната мрежа. От Института по метеорология обаче обявиха, че ще бъде преосмислена съдбата само на 20.

„Някои от тях, може би малък брой, могат да бъдат закрити и да бъдат открити в близост, примерно, автоматични метрологични станции“, каза Христо Георгиев – директор „Прогнози и информационно обслужване“.

Автоматичните станции нямат за цел да заместят сега съществуващите, а да обогатят информацията, която сега се събира, обясниха от БАН.

Отрекоха да има конфликт на интереси с директора на института Христомир Брънзов. Според Търговския регистър той е и управител на консорциум за метеорологични системи и екипировка. Бърнзов е в командировка, но в съобщение той подчерта, че няма конфликт на интереси, защото фирмата не е участвала в обявени от БАН поръчки за метеорологично оборудване.

Вижте повече във видеото: