Протест на пчелари днес. Демонстрацията е планирана пред Министерството на земеделието следобед.

Пчеларите настояват за спешна помощ от държавата, защото според тях положението в отрасъла е доведено до катастрофа. Спешната помощ им е необходима, за да могат да подготвят за зимата пчелните семейства.

Пчеларите недоволстват, че са единствените земеделски производители без право на европейски субсидии. Според тях парите по националната програма за пчеларството са крайно недостатъчни и достигат едва до 5 процента от заетите с тази дейност.

Производителите на мед настояват правителството да намери начин за подкрепа на всички с регистрирани пчелини на брой стопанисвани пчелни семейства, каквато е обещана от предишното правителство.

„Мотото на този протест е „Да спасим пчеларите” – както преди 6 месеца искахме забрана на опасни за пчелите химикали и мотото беше „Да спасим пчелите”. Сега ние се нуждаем от държавно подпомагане. Искаме минимум 30 евро на пчелно семейство. Иначе браншът върви към упадък – ще има внос на чужд мед, независимо, че нашият е един от най-качествените и произвеждаме повече, отколкото консумираме”, каза пред bTV Михаил Михаилов, председател на Съюза на пчеларите у нас.

По думите му един буркан мед струва 10,50 лева на дребно. Но изкупната цена на едро е твърде ниска – между 3,50 и 4,20 лева на килограм.