Блогърът Асен Генов призова гражданите от личната си страница във Фейсбук да не се поддават на провокации и да запазят духа и характера на протеста чист и мирен. Генов е сред хората, от които започна протестната вълна срещу „нестандартното” решение за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, довело няколко дни по-късно до „покаяние и искане на прошка” от управляващите.

Блогърът публикува в социалната мрежа аргументиран призив към хората да не се поддават на провокации, след като бяха направени подобни опити по време на шествието вчера.

Публикуваме цялото обръщение на Асен Генов:

"Добро утро. Две неща ми направиха впечатление впечатление :)

1. Групата на агресивните, склонни към провокативни действия е добре организирана и сред тях човек може лесно да открои лица, подобни на онези, които влизаха в конфликт с полицията през 2009-та: т. нар. футболни хулигани. Те бяха начело на цялото шествие и са основните, които скандираха вулгарни слогани. Те са тези, които проявяваха агресия към всички разпознаваеми най-вече от екрана журналисти, обиждайки и псувайки ги. Като човек, който има контакт с журналистическите среди ми казвам, че най-добрите и известни български журналисти са с нас на площада и като граждани подкрепят справедливия ни протест. Просташко е да ги псуваме на майка и на "курва". Мисля си, че това не е редно. Нашият протест не е футболен мач, а ние сме хора с по-различна ценностна система.

2. Въпросната група е добре организирана. Част от тях се събраха вчера на Спортната палата в София и се присъединиха около 19:00 към протестиращите на Ларгото. Същата тази група е в основата на опитите да се вандализират партийни централи, подобно на случилото се в понеделник вечерта пред Атака на ъгъла на "Дондуков" и "Раковски", което отново, струва ми се, не е цивилизованият протест на повечето от нас, които възприехме призивите "Усмихни се бе" и "Игнорирай Волен".

Мнението ми е, че трябва да се разграничим от нечистоплътната политическа битка между двата националистически клана — атаката на Волен Сидеров и "Фронта" на телевизия СКАТ. Агресията в протестите идва по тази ос и всички разумни хора трябва да я ограничим и игнорираме.

Трябва да знаем, че ако планираният концерт на телевизия СКАТ се състои днес, от 18:0 до 20:00, събралите се "Фронтоваци" на Валери Симеонов най-вероятно ще се опитат да се присъединят към нашия протест, а за негативните последици от подобно "смесване" на крайни действия, лозунги и искания, ще сме "отговорни" всички. Лично аз не бих поощрил да се движим с тях. И струва ми се, трябва да се разграничим от тях. Мисля, че е неразумно да ставаме инструмент в битката между Волен Сидеров и Валери Симеонов и техните "бригади".

Това всъщност е "активното мероприятие", целящо да изкриви, деформира, опорочи, подмени и маргинализира нашето послание. Така ми се струва".