Държавата бави парите на Фонда за лечение на деца, предупреждават от обществения съвет към институцията. За миналия месец министерството на здравеопазването е превело само една трета от нужната сума, а за този месец – все още нищо.

До днес задълженията към лечебни заведения в България са за близо 600 хиляди лева, а към клиники в чужбина - за близо 1.8 млн. лева.

От обществения съвет към фонда казват, че това поставя в риск живота на децата, чието лечение тепърва предстои, защото много чужди клиники ще започнат да отказват да приемат пациенти от държава, която не се разплаща навреме.

От здравното министерство обясниха забавянето с документална неизрядност от страна на фонда. От там забавили представянето на протоколите, които са основание за превеждането на средствата.

„Могат да бъдат спокойни, пари ще има. Има ги тези пари, ще бъдат преведени, но ни трябва основанието. Не може да се преведат 1 милион и половина без основание просто”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

От думите му стана ясно, че заради отношенията между ведомството и фонда няма да пострада лечението на нито едно дете. Според министерството твърденията, че "държавата убива деца" са опит за рекет в ситуация, в която МЗ иска да има повече контрол.

Красимира Величкова от Обществения съвет към фонда го репликира: „Въпросът е, че ако за МЗ здравето на децата е важно, то тези проблеми биха били решавани паралелно, а не със спиране на финансирането, защото спирането на финансирането не е спиране на едни пари, а е спиране на лечение на деца”.