Литературен музей става експозиция към друг музей. Странната ситуация е от Чирпан, където родният дом на Пейо Яворов от самостоятелен обект става част от градския исторически музей.

Родната къща на поета-харамия е открита за посетители през 1954 г. Там в Пейовата стая всичко е оставено, както докато Яворов е бил жив. Металното легло, масата с мастилницата, където е написал първите си стихове, колекцията от снимки на героите, на които се е възхищавал.

„24-та година, месец октомври, идва тука Гео Милев с една група свои приятели от София - 10 години след смъртта на Яворов, застава отпред на одъра и казва на бащата на Яворов, който е вече на години, и на чирпанския кмет следното: „Тази къща не я пипайте, нищо не правете по нея. Яворов е гений, един ден тази къща ще стане музей”, обяснява Тодор Иванов, председател на фондация „Яворов”, и.д. директор на Исторически музей – Чирпан.

В къщата има много уникални експонати, част от живота на поета – брой на Бунтовния лист, който е редактирал по заръка на Гоце Делчев, визитната му картичка, парче хартия, на което Яворов и Лора са оставили подписите си, тефтерът му като драматург на Народния театър.

Тази къща обаче вече не е музей. С решение на чирпанските общинари от 2012 г. домът на Крачолови е част от градския исторически музей.

„Това за града, за паметта на Яворов фактически нищо не променя. Просто това се наложи юридически да бъде оформено и административно да бъде оформена такава структура според закона за културното наследство и според предписанията на Министерството на културата”, заяви Анита Кoндарева, зам.-кмет на Чирпан.

„На практика той няма самостоятелност, той се води като „Музейна експозиция в къща Яворов”, което е уникално просто. Това е обида за паметта на Яворов”, твърди от своя страна Иванов.

От кметството не се ангажираха как и дали въпросът ще бъде решен.

В какво състояние са къщите-музеи на великите български писатели и поети гледайте тази вечер в bTV Репортерите! Филмът на Марина Евгениева и оператора Иван Филчев „Музеи на думи” е веднага след Централната емисия новини.