Мобилни екипи ще бъда изпращани в помощ на родителите на недоносени деца. Идеята е на столичната АГ болница "Шейново".

Средно 10% от бебетата у нас се раждат преждевременно. След изписването от болница на недоносените бебета здравната система не предвижда допълнителна специализирана грижа. Болница „Шейново” съвместно с фондация "Приятели" обаче подготвя проект за помощ на родителите по домовете.

„Имат нужда от професионалист, който да ги въведе в първите грижи за новороденото в дома, хигиенните навици необходими за отглеждане на новороденото, начините на хранене, режимите на кърмене, масажи, гимнастика...”, казва Диана Търнева, старша акушерка в „Шейново”.

В проекта помагат германски специалисти, които от години работят по програми за недоносени и деца с увреждания.

 „При преждевременно родените деца са възможни различни проблеми, които възникват в последствие. Някои са с двигателни проблеми, други със зрителни или слухови. Някои може да имат аутизъм. За всяко дете трябва да има подходящата грижа”, коментира проф. д-р Хелмут Ремшмид, почетен директор на Клиника по детско-юношеска психиатрия в Марбург.

Първоначално проектът ще бъде финансиран с дарения.

 „Идеята е да натрупаме опит и оттам, ако се появят някакви добри практики, да ги предложим било то на Столичната община, било то на Министерството на здравеопазването, тези практики по някакъв начин да бъдат финансирани от държавата, от Здравната каса или от общината”, уточни директорът на болница „Шейново” д-р Румен Велев.