Млад мъж от арменски произход от 4 години се бори с институциите за получаване на българско гражданство. Въпреки че е роден в Армения, Артак Арутюнян от 5-годишен живее в Русе, тук е завършил училище, тук са приятелите му и се чувства преди всичко българин. Въпреки това от 2009 година насам той „удря на камък” в опитите си да се сдобие с паспорт.

Артак е пристигнал в София, настоявайки за среща с екипа на Маргарита Попова, от който зависи бъдещето му. Всяка нощ мъжът спи на Централна гара, защото няма средства за хотел.

Миналото на младия мъж е изпълнено с куп перипетии и трагични моменти. През 1988 година земетресение със сила 7,2 по Рихтер разтърсва Армения и отнема живота на около 25 000. Сред тях са и родителите на Артак.

Двойка възрастни арменци го осиновява и всички се преместват да живеят в България. По-късно обаче съдбата се развива така, че се налага младежът да живее в социален дом, но не желае да говори за този период от живота си.

„Горд съм с това, че съм израснал в България, не мога да разбера защо трябва цялата ми трагедия да се разбере, за да ме чуе някой”, казва пред bTV Артак Арутюнян.

Едва от 2002 година той получава документ за постоянно пребиваващ в страната чужденец. Тъй като по закон с този си статут всеки чужд гражданин трябва да има поне 5-годишен престой у нас, мъжът кандидатства за българско гражданство през 2009 година. Проблемът е обаче, че официално той не се е отказал от арменското гражданство. Артак обаче не знае езика, няма и пари, за да осъществи процедурата в Армения, а старият му паспорт, с който е дошъл в България, отдавна е изтекъл.

Младият русенец е подложен на множество проверки от страна на институциите, както и на изпит по арменски, който той отказва, тъй като не знае езика. От президентството са категорични, че Артак Арутюнян няма да получи гражданство, докато не се откаже от арменското. Той обаче никога сам не си е вадил арменски паспорт, а и ще има проблем да докаже с документи произхода си пред арменското посолство.