Част от екипите на Центъра за спешна помощ в София излязоха на спонтанен протест днес сутринта заради забавяне на средства и недостиг на лекари в центъра.

Забавени са средствата за допълнително материално стимулиране за извънреден труд. Медиците протестират и заради голямото текучество и липсата на лекари и сестри в центъра.

В протеста участваха само хора, които не бяха на работа.

„Тази нощ имам хора, които са с 14-15 адреса и съм ги свалила от колите, да отидат до тоалетната и да пият едно кафе в този дъжд, който не спря цяла нощ”, каза завеждащата смяна д-р Драгослава Балова.

Нейното решение да напусне тази сутрин е искрата, която предизвиква спонтанния протест.

„За да се намери някакво решение, трябва да има управленско решение да сме повече, за да не закъсняваме”, изтъкна тя.

Закъснението за адрес е само една от причините за наказания, които налага ръководството на центъра. Най-често санкциите са финансови.

ДМС-тата са допълнителни суми, които хората в центъра би трябвало да получават всеки месец на база на незаетите щатни бройки. Парите обаче често се бавят.

„Санитари са взели 17 лв. ДМС, медицински сестри от екипи са взели 20 лв. ДМС, някои са взели 50 лв. ДМС. Отговорът на въпроса - ами защото икономиите са такива”, посочи Борислава Колева - старша сестра ЦСМП – София.

За последните 3 месеца само от първа бригада са напуснали 5 екипа с млади лекари. В момента тук недостигат 104 лекари и 16 сестри.

След среща с ръководството протестиращите се разбраха да бъде създадена етична комисия с представители на отделните бригади, която да се произнася по наказанията и да е в постоянен контакт с директора на центъра.

Липсата на ясен регламент за това какво е спешност е най-големият проблем според министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Той съобщи, че още този месец ще бъдат въведени специални протоколи, които още при постъпването на сигнала ще определят колко е спешен случаят и това ще помогне екипите да се разпределят по-добре.

Снимка: bTV