Традиционното мъжко хоро нагази и тази година в ледените води на Тунджа край Калофер малко преди 8.00 часа сутринта на Богоявление или Йордановден.

Стотици жители и гости на града се готвеха цяла нощ за единствената по рода си проява, за да спазят за поредна година столетната традиция.

Днешният ден е смятан за третия по значимост в християнската религия след Възкресение и Рождество Христово.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция и на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

Във всички краища на България хората казват, че който е нагазил в ледената вода, не се е разболял и него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Преди да влязат в реката с тъпани и песни, мъжете в Калофер не пропускат задължителната част от подготовката – загряването, което продължава цяла нощ с обилни количества червено вино и домашна ракия.

Малко след 07.00 часа кметът на града Румен Стоянов обясни пред bTV, че няма определено време, което да се прекара във водата. "Стояли сме и по 40 минути, и по 50", заяви той и добави, че „изстиваме, но досега няма човек, които да се е разболял”.

"Мъжкото хоро на калоферци в ледените води на Тунджа на Йордановден е имало за цел превантивно да взема страха на околните", разказа в „Тази сутрин” историкът Божидар Димитров в разговор за традициите на празника.

Османската империя имала практиката да вербува хайдушки чети срещу определена свобода – за да се отърве от тяхното влияние и същевременно да получи охраната на проходи. Така и станало с калоферската, на която е дадено място за заселване без данъци срещу охраната на проход през Стара планина, обясни Димитров.

С бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама",  малко след 8.00 часа мъжете приближиха моста на Тунджа, където поп Тодор хвърли богоявленския кръст във водата, а бели гълъби полетяха в небето. Преди това се наложи ледът да бъде разбит.

Най-малкият участник в хорото, в което се включиха повече от 250 души, бе момче на пет години.

След поредицата от живи включвания в ефир, към мъжете се присъедини и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян, който влиза в ледените води на реката за трети път.

Към мъжете се присъедини и водещият на "Тази сутрин" Антон Хекимян, който влиза в ледените води на реката за трети път.

Освен калоферци в хорото са играли мъже от Варна, Видин, Ивайловград и други части на страната. Празникът в Калофер продължава с честването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Вижте всичко от празника в Калофер тази сутрин във видеото!

  • Още търсят богоявленския кръст в Петрич
  • Българските руснаци съчетаха Бъдни вечер с Богоявление
  • Днешният празник отвъд ваденето на кръста
  • Това беше Йордановден
  • Хиляди почетоха традицията на Йордановден
  • Хиляди скочиха в ледени води на Йордановден (ОБЗОР)
  • Българин, който живее в САЩ, извади кръста в София
  • Гимназист извади кръста в Сандански
  • ММА боец хвана за пети път кръста на Богоявление
  • 21-годишен врачанин извади кръста във Варна (СНИМКИ И ВИДЕО)

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!