Кръщение Господне, Богоявление, Водици, Йордановден - много са имената на днешния празник, почти еднакви са традициите в цялата страна.

Със сигурност много хора знаят какво символизира хвърлянето на кръста във вода, защо се смята, че който стигне пръв до него ще е здрав и честит през цялата година. На този ден православната църква отбелязва Кръщението Господне и Богоявление.

Смята се, че при кръщението на Иисус в река Йордан, Бог се е проявил в своята триединна същност - чрез сина си, Светият дух, който се е явил във вид на гълъб и гласа Божи от небето, който е оповестил, че Христос е негов син.

Отвъд хорото, кръста... и боя

Стотици мъже в цялата страна се включиха в ритуалното вадене на кръста от езера, реки, морето. За част от тях обаче очевидно символът на празника не е важен. Богоявление отбелязва кръщението на Иисус Христос от Св. Йоан Предтеча в река Йордан.

С влизането във водите на реката Божият син е осветил водата. С днешните ритуали и освещаването на вода в храмовете, се освещава водата по целия свят.

„Това освещаване идва отново чрез светия дух, чрез измолването на благодатта на Светия Дух и тази вода е очистваща, тя е спасяваща. Така, както потапянето във водите, имаме символика, но имаме и реалното осъществяване на тайнството кръщение”, обясни доц. Екатерина Дамянова, преподавател по библеистика от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Според народния обичай, на този ден нечетен брой мъже, които символизират мъжкото начало, създаващо живот, се потапят в студените води на река, езеро или море, където е хвърлен кръста.

„Символиката е в това, че този, който хване кръста, ще бъде здрав, защото той явно е най-бързият, най-смелият, най-читавият момък, от друга страна той вади кръста, но споделя своята благословия с другите мъже, които се хващат на това хоро, което е вид изпитание”, коментира доц. Петя Банкова от Института по етнология и фоклористика с Етнографски музей при БАН.

Отново според народните вярвания, ако водата е много студена, а кръстът замръзне, както се случи тази година на места, 2015 г. ще бъде плодородна и щастлива.

Според статистиката на днешната дата е един от най-празнуваните имени ден у нас, след Гергьовден, утрешния Ивановден и Цветница.

  • Още търсят богоявленския кръст в Петрич
  • Българските руснаци съчетаха Бъдни вечер с Богоявление
  • Това беше Йордановден
  • Хиляди почетоха традицията на Йордановден
  • Хиляди скочиха в ледени води на Йордановден (ОБЗОР)
  • Българин, който живее в САЩ, извади кръста в София
  • Гимназист извади кръста в Сандански
  • ММА боец хвана за пети път кръста на Богоявление
  • 21-годишен врачанин извади кръста във Варна (СНИМКИ И ВИДЕО)
  • Различната традиция на Богоявление в Калофер (ВИДЕО)