В условията на криза, българинът все по-рядко оставя бакшиш. Финансовата стагнация е довела до драстичен спад в размера на сумата, с която казваме "благодаря" за добро обслужване.

Ако оставянето на бакшиш у нас няма дългогодишна традиция, то в много държави по света ситуацията е различна. В Съединените щати и Канада например, общоприето е бакшишът да е 15-20 процента от сметката. Той е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал.

В Испания и Франция бакшишът е 10-15 % от сумата на консумираното. "Льо пурбуар", както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката.

В южната ни съседка Гърция, е прието доволните клиенти да оставят пари за почерпка на персонала в размер на 10 на сто от сметката. Има и страни като Япония, в които оставянето на бакшиш е обидно.

В посетено от екипа ни столично заведение заплатата на персонала зависи от щедростта на клиентите. Салонният управител Теодора Василева обяснява, че то е разделено на райони и всеки сервитьор взема по 100% от бакшиша. „Сам си изкарва парите, ако знае как да ги изкара”, посочва тя.

Петя, която работи в сферата на ресторантьорството вече 13 години, споделя, че кризата е "изяла" част от сумата, която клиентите оставят.

„Бакшишът започна да спада с всяка изминала година. Хората обедняват, предполагам. Идват, хапват и плащат почти до стотинка”, посочва тя. Споделя, че не й е приятно, когато става така, тъй като се е постарала клиентите да се чувстват добре в заведението и да дойдат отново.

Клиентите признават, че невинаги само пресметливостта е причина за липсата на бакшиш. Понякога липсата на даже и стотинка над сметката е форма на протест срещу лошо обслужване.

Как е възпитано да изразим благодарността си към обслужаващите ни с пари? Попитахме Мария Касимова - Моасе, която вече 4 години учи другите на изискани обноски.

„Когато дадем сума и сме преценили, че включваме остатъка, който да бъде наградата, бакшишът за хората, които са ни обслужили, ние даваме сметката и казваме „Благодаря Ви!” С това „Благодаря Ви!”, ние даваме ясен знак на сервитьора, че не искаме той да ни връща ресто”, консултира ни тя.

Негласно правило е, че бакшишът, който е желателно да оставим в ресторанта или кафенето у нас, е 10 процента от сметката. В България няма законов регламент, който да контролира бакшишите.

Ако в сметката ни специално не е упоменато, че има такса сервиз за заведението, или самият персонал не опише в данъчната си декларация сумите от бакшиш, парите които оставяме отгоре върху консумираното, практически са необлагаеми. Те не се отчитат в Приходната агенция и върху тях не се плащат данъци.