Жителите и гостите на Копривщица са отдадени на едно кулинарно предизвикателство - да изработят най-големия български тиган. С него градът ще атакува рекордите Гинес.

На 29, 30 април и 1 май в града ще бъде представен специално изработения "Юнашки тиган". Идеята за рекорда е на копривщенския зет Ангел Ангелов, който е решил да реализира идеята си по атрактивен начин.

"През тези три дни, с осигурените две каруци дърва, на жив огън ще бъде представено "чудото", което е регистрирано вече", уверява ни инициаторът на тридневното кулинарно веселие с най-големия български тиган.

По думите на ентусиаста „всичко ще бъде юнашко” - веселбата, заведението, пред което ще се проведе и тиганът, в който ще се приготвят над 300 гозби.

Най-големият български тиган е изработен от 78 кг специална неръждаема стомана, с диаметър 150 см. и е проектиран за приготвяне на 350 порции едновременно. Копривщенският дърводелец Найден Стефанов ще изработи специална двуметрова дървена дръжка, на която ще бъде изписано наименованието "Юнашки тиган".

Тази вечер в Копривщица започват официалните чествания за 136-та годишнина от Априлското въстание.