В последните години стана модерно да се говори за психологичния срив, професионалното прегаряне или т.нар. „бърнаут”. Понятието се свързва с физическо и емоционално изтощение или демотивация, обикновено в резултат на стрес или чувство за неудовлетвореност.

Белгийският философ Паскал Шабо нарича професионалното прегаряне „болестта на нашата цивилизация”. В Съединените щати броят на хората, които взимат антидепресанти, се е увеличил с 400% в последните 30 години. Във Великобритания – с близо 500%. В Европа всяка година употребата на подобни медикаменти нараства със стряскащите 20%.

„Трябва да започнем с дефиницията на „бърнаут”. Това е състояние, при което се усещаме претоварени в работата и започваме да се чувстваме безсилни”, пояснява Антеа Милър, старши акредитиран психотерапевт.

Според последни проучвания когато служителите имат възможността да се срещат, да споделят тревогите си, без това да се счита за „мрънкане”, когато са подкрепяни, сред тях има много по-малко „бърнаут”.

„На много организации им е трудно да осъзнаят, че грешките всъщност са възможности. Ако не правим грешки, няма как да се научим, ако не се чувстваме окуражени – не се развиваме”, коментира още Милър.

Според нея е добре да се обръща внимание на малките симптоми – болки в кръста, леко главоболие, както и повишения прием на алкохол. „Тогава трябва да помислим за баланса и какво правим извън работното място”, съветва Милър.