Ироничен колаж, публикуван във „Фейсбук”, стана повод за скандал между блогър и Студентския съвет (СС) на УНСС.

Фейсбук страницата „Наука и критично мислене” публикува плакат на измислено събитие – дискусия в университета, чийто главен гост е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Посочени като участници също са Братя Маргини, Митьо Пищова и Сашка Васева, а темата е „Как да опазим банковата сигурност от мафията, която е превзела властта”.

Повод за този колаж стана лекция с участието на евродепутата Николай Бареков, журналистката Кристина Патрашкова и политика Димитър Байрактаров на тема „Фалшивите новини – бунтът на масите срещу елита на XXI век”, която беше проведена на 1 декември.

Тази лекция е била организирана и заплатена от екипа на Николай Бареков и групата на Европейските консерватори и реформисти, а СС на УНСС е разпространил информацията за събитието.

Йордан Стефанов, който стои зад публикациите на фейсбук страницата „Наука и критично мислене”, обясни за bTV, че му е поставен ултиматум от Даниел Парушев – президент на Студентския съвет и председател на Студентския сенат към УНСС.

По думите на Стефанов шеговитият и очевидно ироничен колаж с лика на Делян Пеевски „явно не се хареса” на Студентския съвет.

„Техни представители по-късно през деня ми отправиха ултимативно съобщение да сваля снимката от личното пространство, което управлявам”, казва още Стефанов.

Той определи действията на Парушев като опит за цензура и „прекалено самонадеян ход с цел ограничаване на свободата на словото”.

Стефанов публикува и скрийншот на този ултиматум в страницата „Наука и критично мислене”, който гласи: На профила на страницата Ви има качена информация с невярно съдържание и въвежда в заблуждение читателите Ви за хипотетично организирана дискусия в УНСС на 1 януари. Тъй като това е откровена лъжа, настоявам информацията Ви да бъде премахната от страницата Ви. В противен случай нашите адвокати ще входират сигнал до 8-мо РПУ на МВР гр. София.

По-късно СС на УНСС излиза и с официална декларация, в която публикацията в „Наука и критично мислене” е определена като „клеветническа”.

В декларацията се посочва още, че СС на УНСС вече е подал сигнал до органите на реда за „предприемане на съответните действия”.

Стефанов посочва, че МВР не е орган, който да цензурира съдържанието във „Фейсбук”, а съществува специална система за докладване на публикациите.

„Студентският съвет не бе удостоен с отговор от мен. Останах с неприятното усещане, че сме се върнали във времената преди 1989 г., когато Карл Маркс бе изключително по-силно почитан от днес, когато сатира с лица с власт (дори имагинерна) бе унищожавана от милицията”, коментира блогърът пред bTV.

Стефанов смята, че реакцията на СС на УНСС е такава, защото Съветът е гузен.

„Колажът не е насочен към Пеевски. Той просто е събирателен образ, олицетворение на задкулисието от последните 10 години. Според мен Съветът е гузен. Членовете му осъзнават, че са сътворили някаква огромна глупост и не биха искали да протичат никакви обществени дискусии. В България все пак всичко отшумява за три дни, ако не се говори за него. Този път обаче ще остане дълготрайно петно. И затова не съм виновен аз”, категоричен е блогърът.

Потърсихме коментар и от Даниел Парушев.

От разговора ни с него стана ясно, че сигнал до МВР все пак не е подаван. „След консултации с наши адвокати преценихме, че този сигнал няма да породи търсения от нас ефект”, заяви Парушев.

Той коментира още, че е бил погрешно разбран и не би искал да поставя ултиматуми на „Наука и критично мислене”.

„Писах като човек, който е засегнат от случващото се и колажите, които ни иронизираха неоснователно. Считам, че Студентският съвет при УНСС е един от най-ефективните в страната, а този скандал хвърля петно върху дейността му. Не бих искал да поставям ултиматум към авторите на тази страница. Съжалявам, че са ме разбрали погрешно”, заяви Парушев.

По повод твърденията на „Наука и критично мислене” и коментари онлайн, че СС на УНСС се опитва да ограничи свободата на словото, Парушев коментира, че според него тя не включва разпространяването на подвеждаща информация на лица и организации.

„Марката и логото на СС при УНСС присъстваха в най-различни колажи с манипулативно и подвеждащо съдържание, което обиди както мен, така и студентите. Извинявам се, че бяхме погрешно разбрани от „Наука и критично мислене”, че искаме да нарушим свободата на словото. Единственото, което съм искал, бе да запазя името и честта на студентската организация”, категоричен е Парушев.

На въпрос дали все пак, на фона на целия сюжет, СС на УНСС би обмислил действително да покани депутата Делян Пеевски да изнесе лекция, Парушев отговори: „Нямаме и не сме имали такива намерения, но този въпрос само доказва тезата ми, че въпросният колаж бе приет от много хора като истина”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!