Между 5 и 20% от населението ще се разболеят от грип през идващата зима. Поне 10 000 души ще получат тежки усложнения. Очаква се вирусите да са същите като миналата година.

Вече циркулират доста вируси, но все още не можем да говорим за грип. Със застудяването, ще има все повече болни. Причините са съвсем логични - проветряваме по-рядко и сме по-близо един до друг.

Д-р Митка Лечева изписва антибиотици само в краен случай. „Да пият антипиретици, да пият симптоматични лекарства, като сиропи за кашлица, капки за нос, повече витамини, да си проветряват по-често стаите, да излизат на открито и да не се срещат с много хора”, препоръчва личният лекар.

От всички 3000 пациенти в практиката на д-р Лечева едва 40 се имунизират. Дора Василева не е сред тях. „Още при първите признаци на простуда пием чай с джинджифил, за който се знае, че има противовъзпалително средство, загряващо, идеално средство е за лечение на болно гърло, на кашлица”, обяснява тя.

Миналият сезон едва 2% от българите са се е имунизирали. Това е една от причините България да е била сред най-тежко засегнатите държави по време на епидемията. Тежки усложнения след грип получават поне 10 хиляди души, а около 2000 загиват всяка година.

Пробите им се потвърждават в Националната референтна лаборатория. „Миналата година имаше доста смъртни случаи в сравнение с предишни сезони. При нас постъпиха материали на 8 починали пациенти. При 2 от тях доказахме грипни вируси”, заяви проф. Нели Корсун от лабораторията.

Въпреки че се чуват противоречиви мнения за ваксините, водещите специалисти категорично настояват за имунизации. Ваксините не осигуряват 100% защита срещу грип, но дори и човек да се разболее, ще прекара заболяването леко и е малко вероятно да получи усложнения. Ако пък вече грипът ви е повалил, лекарите препоръчват да го атакувате с противувирусни препарати.