В България 85 на сто от заразените с ХИВ са мъже. Това каза епидемиологът проф. Христо Таков по време на семинар за журналисти "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ", предаде БТА.

Най-голям дял на новооткрити случаи има в София, Пловдив и Варна, но разпространението на инфекцията е в цялата страна. През последните 10 години процентът на новооткритите заразени мъже се е увеличил рязко.

Вирусоносителите са основно във възрастовата група 20-40 години, но обикновено заразата е станала 5-6 години преди диагностицирането й. По думите на професора младите хора, още в училищна възраст, трябва да се научат как да се предпазват от половопредавани инфекции.

Данните за страната ни сочат, че заразените с вируса българи вероятно са близо 3500, като нивото на инфектиране е под европейските показатели. Официално регистрираните случаи са 2762, като всяка година се откриват нови 200 случая. Многократно специалисти са изразявали опасения, че реалният размер на ХИВ епидемията у нас може да се окаже значително по-голям.

Трябва да се продължи с усъвършенстването на диагностиката на болестта и евентуални нейни усложнения, както и с редовното проследяване на болните, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.