Ако СЕМ бъде разформирован, това означава отново политиците да поемат властта върху медиите в своите ръце. Това в предаването „Лице в лице” по bTV председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов, след като БСП и Патриотите поискаха разформироване на СЕМ и не приеха един от отчетите на медийния регулатор.

Преди 17 години, когато се създаде НСРТ, се създаде регулатор, който да се занимава с медиите, за да не се занимават политиците с тях, за да нямат самочувствието, че като спечелят властта, ще могат да управляват медиите, припомни Лозанов. В това отношение СЕМ си върши работата, смята той.

По думите му е започнала кампания срещу СЕМ, която обаче няма връзка с отчетите, а се състои само от общи нападателни лозунги.

СЕМ не е глобявал водещата на bTV Виктория Петрова за това, че е казала „циганско лято”, каквито информации се появиха. Според Лозанов обаче този слух не е "невинна жълта глупост", а е пуснат целенасочено. „Това компрометира регулацията по принцип, окарикатурява я”, мотивира твърдението си той. Думата „циганин” не е предмет на санкции от закона, категоричен беше шефът на регулатора.