Ая е родена преди два месеца в Лондон. Родителите й решават да я кръстят със собствено име Ая Пенчева и фамилия Иванова. Те държат обаче детето да е български гражданин.

Само месец след раждането майката на момиченцето се прибира с нея в родния Кубрат, за да я регистрира в България. Оказва се обаче, че няма как да запази рожденото име на дъщеря си.

„Във Великобритания няма такова понятие като бащино име или презиме, там имената са само първо име и фамилия. Единственият вариант да запазим както моето, така и неговото фамилно име, беше Пенчева да отиде в първо име и така е записано детето Ая Пенчева, както е да речем Анна-Мария”, обяснява сложния казус майката Инна.

В ГРАО отказват да запишат детето така, както е регистрирано в Англия. От регионалното министерство обясниха за bTV, че според Закона за гражданската регистрация в собственото име не може да има наставка -ева, поради което няма как Пенчева да бъде в собственото име на момиченцето. В издадения акт за раждане тя е записано със собствено име Ая и фамилия Пенчева – Иванова.

„За мен е някакъв правен абсурд, разбирам че те се основават законово по нещо, но този закон противоречи на европейското законодателство, също така на мен ми се издава ЕГН и Акт за раждане с имена, които не съм пожелала аз. Без съдебно решение нейното име е променено и нямам никакво писмено обяснение, защо се случва това”, допълва майката.

Семейството на Ая трябва да води дела, за да върне рожденото име на детето, каквото е желанието на родителите. Те обаче вече се замислят дали да не остане само английски поданик.