Можете да изберете няколко дрехи от гардероба си, които не обличате и да ги размените за донесени от други хора. Също така може и да наддавате за дрехи на известни личности, като рокерското яке на Асен Блатечки например. Всичко това с кауза.

„Empty your wardrobe” или обнови гардероба си е инициатива на три млади момичета, вдъхновени от това да дават нов живот на вече ненужни дрехи и аксесоари. Всеки може да вземе със себе си до 10 женски, мъжки или детски дрехи като ги донесе в Галерия 2.0 и да ги размени с други, които им харесат.

„Искаме да промениме мисленето на хората, преди да изхвърлят дадена дреха да помислят как могат да й вдъхнат втори живот и ние всъщност точно това се стараем да направим. Като през четири месеца организираме подобна инициатива и всеки, който си изчиства гардероба от ненужни дрехи или такива, които не носи може да ги донесе като ги размени с други, които да им вдъхне втори живот”, разказва Деница Петрова.

Размяната на дрехи обаче не е основната цел на Светлана, Деница и Петя. Зад „Empty your wardrobe” всеки път стои благотворителна кауза.

„Имайки възможността да случваме тези събития можем да бъдем полезни за обществото, за хората, които имат нужда от това. Предното ни събитие определихме такава кауза, която беше в помощ на бебе Валери, събрахме сума, която дарихме на семейството”, разказва Светлана Петрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Този път целта на момичетата е да съберат пари в помощ не на едно, а цели 11 бебета кученца бъдещи водачи от фондация "Очи на четири лапи". Всички те са новородени и вече имат имена.

„Предния път помогнахме на едно детенце, този път решихме да помогнем на животните като се съсредоточихме главно върху кучетата като за целта организираме благотворителен търг с дрехи и аксесоари на известни личности, който търг стартира точно в 15:00 ч. в деня на събитието и за целта събрахме известни личности, които с голямо удоволствие и желание дариха свои любими дрехи с голяма сантиментална стойност за тях, които ние ще представим по време на търга”, каза Деница.

Общо 16 популярни личности са дарили скъпи за тях дрехи и аксесоари, които да бъдат разпродадени на търг в помощ на бъдещите кучета-водачи. Сред тях са Радина Кърджилова и Деян Донков, Белослава, Александър Сано, Прея, Яна Маринова и много други. А голямата изненада за всички е любимото кожено рокерско яке на Асен Блатечки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Получихме сако от Александър Сано също с много голяма стойност -  бил е на наградите на Тилт. Имаме дрехи от Белослава. Една чанта има много интересна история, което направи самата чанта още по-привлекателна, тя ни разказа, че си я е купила на път за почивка в Гърция и докато чакала ферибота я напълнила с бонбони”, разкрива Петя.

„Давайки своето име и показвайки дрехата, която е любима носи някакъв спомен, наистина тя има живот в нея, сметнаха че с това ще могат да съберат достатъчно средства и най-вече да зарадват своите фенове”, казва Светлана.

Инициативата е в неделя на 10 април и продължава цял ден. А за разнообразие момичетата са подготвили и различни работилници.

„Стартираме в 11 ч. като сме обявили, че всички участници могат да донесат до 13:30 избраните дрехи. През това време ние ще наредим, ще покажем по подобаващ вид самите дрехи като всеки може да вземе участие в нашите работилници. Те са 4 на брой. Имаме работилница за рисуване върху тялото с къна, имаме работилница по красота, също така работилница рисуване върху керамика и четвъртата работилница е за рисуване върху текстил”, споделя Светлана.

И всичко това в помощ на бъдещите кучета-водачи.