Комисия вече е на място в детската градина в Ботунец и проверява случая с цитатите от пророка Мохамед. Образувано е и дисциплинарно производство на директорката.

„Веднага щом получихме тази информация, сезирахме всички институции, които имат отношение към случая. Беше сформирана комисия, в която участват представители на Столичния инспекторат по образованието към Министерството на образованието. Пуснахме веднага сигнал в Агенция за закрила на детето, в ДАНС също”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Автор на идеята за цитатите от пророка Мохамед в детската градина в Ботунец е директорката на градината Костадинка Георгиева. В сайта на общинската градина пише: "Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си!".

„Тук се работи по интеграцията на децата. И всъщност с този сайт аз исках да впечатля родителите”, обяснява тя.

Чрез строфите от Корана директорката се опитва да накара родителите да изпращат децата си в градината и да са по-ангажирани с възпитанието им.

„Ако редом с този цитат имаше и цитат от Библията, всичко щеше да бъде повече от прекрасно”, заяви кметът на кв. Ботунец Ивайло Панев.

Според Закона за закрила на детето религиозната пропаганда сред деца е недопустима.

„Самата мисъл е прекрасна, защото доброто възпитание наистина е най-доброто за нашите деца”, казва Георгиева.

„Веднага сме образували на директора дисциплинарно производство. Това е директор, който вече е бил уволняван заради финансови и административни нарушения, но съдът го е възстановил на работа. Сега сме образували ново производство”, посочи Чобанов.

Проверката на Държавната агенция за закрила на детето ще бъде насочена към работата с родителите, към тяхното съгласие, дали то е било формално, коментира председателят на агенцията Ева Жечева.

Тя призна, че няма формално нарушение на закона със сайта и тези цитати от Корана. Според нея дефиницията за въвличане в дейности трябва да бъде изяснена.

Вербуването на родителите в Ботунец, за да започнат да пращат децата си в училище, е трудна задача.

Ромите, чиито деца ходят на градина, са доволни от заведението.

Грамотността на децата в Ботунец е на много ниско ниво. Някои хлапета се учат да пушат, преди да се научат да четат, ако изобщо стигнат да училище и до буквите.