Какво трябва да правим и каква е подходящата екипировка, когато отиваме в зимната планина? Как да реагираме при лавини? В рубриката „Чети етикета” Биляна Гавазова разговаря със специалисти по темата.

Черната статистика у нас показва, че най-големият инцидент с лавина е през 1965 г. на хижа „Мальовица”, когато 11 души губят живота си.

През 2015 г. на хижа „Яворов” трима загиват.

През 2016 г. на хижа „Алеко – двама, а през 2017 г. в Рила и Пирин животът си губят двама души.

„Няма как да говорим за тенденция, всеки инцидент е тежък. Напълно възможно е да се случи нещо подобно и сега, дори в по-големи мащаби”, каза Момчил Панайотов от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

В Алпийските страни на година загиват средно 120 души, затрупани от лавини.

„Това показва, че дори при много развита планинска дейност, този рисков фактор си остава”, коментира Панайотов.

95% от лавините са предизвикани от движението на хората, а времето за оцеляване, когато сме затрупани от снежна маса е между 15 и 20 минути.

Рисковите групи са мъже под 30 години, както момчета и момичета на 14-15 години.

Как да се предпазим?

От ПСС са категорични, че е много важно да ходим добре подготвени в зимната планина.

Маршрутът и екипировката ни трябва да съобразени както с условията на прехода, така и с личните ни възможности.

От службата съветват също всеки, който обича да ходи в зимната планина, да се оборудва с лавинен комплект. Той съдържа лавинен уред, който изпраща сигнал къде се намираме ако бъдем затрупани, лопата и сонда, с които можем да помогнем на затрупан човек.

Радослав Мирчев от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил показа и специална раница, която действа като автомобилен еърбег – с дърпане на една ръчка, възглавниците на раницата се надуват, което ни позволява да останем на повърхността на снега и ни предпазват от удари.

„На фона на смартфоните, които хората си купуват, раницата не е скъпа”, коментира Мирчев.

От Асоциацията разработват и програма за свободно избираем предмет Лавинистика, по време на който децата ще получат важни знания за оцеляване в планината.